mlody |
Wys³any: ¦ro 0:30, 17 Maj 2006 Temat postu: HISTORIA PIWA |
|
Produkcja Piwa by³a ju¿ prowadzona przez kap³anów w Mezopotamii (4 tys. p.n.e.). Zanano wówczas 8 gatunków piwa z jêczmienia, 8 z pszenicy i 3 mieszane (zagêszczone "dla bogów"). Piwo babiloñskie przygotowywano zawsze jako ekstrakt wymagaj±cy rozcieñczenia, gdy¿ lubiono tu piwo mocne i trwa³e. Oko³o 3 tys. p.n.e. wytwarzano w po³udniowej Babilonii tak¿e piwo z prosa. Umiejêtno¶æ warzenia piwa przyjêli od Babiloñczyków Egipcjanie, u których piwo sta³o siê napojem codziennego u¿ytku, pitym wprost z beczki przy u¿yciu trzciny. Egipcjanie lubili piwo jasne, m³ode, s³absze. Do wyrobu dodawali sól kuchenn± (podobnie jak dzi¶ portery angielskie). Piwa u¿ywali Izraelici, a rabin Papa skonstuowa³ w 359 n.e. pierwszy filtr do za cieru. Zosimos z Panapolis, s³ynny alchemik, napisa³ w 300 n.e. pierwsz± ksi±¿kê o warzeniu piwa. Grecy i Rzymianie mniej cenili piwo, choæ u Tacyta, Katona, i Columelli s± wzmianki o jego produkcji. Natomiast szeroko u¿ywa³y piwa ludy Afryki, w Europie u Germanów i S³owian, przy czym metody produkcji by³y bardzo podobne.
Trudno dzisiaj by³oby stwierdziæ, kto pierwszy wprowadzi³ dodawanie chmielu do piwa - prawdopodobnie Rzymianie w III lub IV wieku. Upowszechnili to potem Arabowie. W ¶redniowiecznej Europie warzeniem piwa zajmowa³y siê klasztory, pózniej przywilej na nie otrzyma³y miasta. W XIII w. Basilius Valentinus. pierwszy poda³ sk³ad piwa i oobserwacje nad przebiegiem fermentacji. W 1474 bawarskie miasto Nahburg zastosowa³o doln± fermentacjê i d³u¿sze przechowywanie piwa.W 1614 H. Knaustius opublikowa³ dzie³o o piwowarstwie. W 1763 J. Fargot skonstruowa³ przyrz±d do mierzenia gêsto¶ci zacieru brzeczki piwa. W 1764 Anglik M. Briole stwierdzi³ powstawanie kwasu wêglowego przy warzeniu, a w 1722 Anglik E. Harwood uruchomi³ w Londynie pierwszy browar porteru z dodatkiem soli.
Pierwsza po³owa XIX wieku up³ynê³a na badaniach O. Fabiana, L. Thenarda, F. Erxlebena, K. Cagniard de Latoura i T. Schwanna nad istot± fermentacji oraz nad dro¿d¿ami, zamkniêtych w 1861 publikacj± L. Pasteura, który wykaza³ zasadnicz± rolê dro¿d¿y w procesie fermentacji. W 1885 Duñczyk E. Hansen skonstruowa³ pierwszy aparat do czystej hodowli dro¿d¿y. Francuzi wprowadzili s³odownie mechaniczne ( J. Galland w 1870 - s³odowniê bêbnow±, J. Saladin - s³odowniê skrzyniow±). W Polsce piwa u¿ywano od prehistorycznych czasów. Leszek Bia³y z powodu braku piwa w Palestynie odmówi³ udzia³u w wyprawach krzy¿owych. Piwo, warzy³y klasztory, a od przywileju Przemys³awa II w 1295 tak¿e miasta. Potem produkcja jego uleg³a rozdrobnieniu, np. w Warszawie w 1796 by³o 86 browarów. Do najbardziej znanych polskich piw nale¿a³y na prze³omie XIX i XX wieku piwo wareckie, okocimskie oraz ¿ywieckie
   |
|